lördag 23 maj 2015

Brunsten som dröjer eller är felberäknad

Idag sms:ade jag Västerbo stuteri för att få veta om vår lilla sessa Exan gått i brunst ännu. Svaret dröjde så ikväll ringde sambon och frågade hur hon hade det och om gått i brunst ännu, det var Michael Demmers som svarade, hon har det bra och går tillsammans med ett annat sto i en hage och det går jättebra och de går bra ihop, dock har hon inte gått i brunst än, sambon sa att vi sms:at men Michael hade inte sett det, han hade varit i Gävle på trav hela dagen.

Jag och sambon pratade om brunst då jag tycker jag räknat noga på när hon skulle i brunst och jag tycker det verkar konstigt att hon dröjer men då berättade sambon att hon enligt hans beräkningar ska i brunst nu på måndag eller tisdag och han hade inte förstått hur jag räknat, hmm vi kan ju hoppas att han är den som räknat rätt och hon äntligen kan insemineras. Jag är så spänd och vill få det klart nu så vi kan börja vänta på fölet, jag hoppas verkligen att även mitt sto får lätt att bli dräktig med Sinou Madrik, han har visst bra statistik på att det tar direkt.
Är ni nyfikna på det stuteri vi valt så besök deras hemsida på Västerbo Stuteri eller gå in på deras facebooksida https://www.facebook.com/pages/V%C3%A4sterbo-Stuteri/139969156020516.

Nej nu ska jag förbereda mig för en låååång kväll med familjen, vi ska titta på Eurovision song contest. Vi börjar med varma mackor med hemgjord makrill- & tonfiskröra och sedan fuskar vi med lite vingummi och sursockrade Ahlgrens bilar. Ujujuj får motionera ordentligt imorgon för att väga upp allt detta ätande.

Ha så kul och tills vi ses igen...

SeYaa!!!

tisdag 19 maj 2015

Betäckning here we come

Jaha ja så var det bestämt och klart var och med vem vår Explosive skulle betäckas, bara den eländes brunsten som fattas...
Ja den fattades ju faktiskt när vi igår kväll åkte till Västerbo Stuteri utanför Heby. Jag hade beräknat att hon skulle gå i brunst som igår men icke då. Nu är ju ston funtade så att de kan fördröja brunst (har jag fått berättat för mig) om det är dåligt väder och vackert väder har vi inte så, visserligen var det lite sol igår förmiddags men det blåste kallt och det var förmiddagen det, eftermiddagen var grå och blåsig. Inte har det varit så bra idag heller så jag skulle inte tro att hon gått igång idag heller, har dock inte varit i kontakt med stuteriet ännu, borde nog ringa dem och höra hur det går för henne... Mm jag gör det direkt, återkommer snart...häpp blev inge klokare av att ringa, de har semindag imorrn så hon jag pratade med visste inte. Jaha bara att hålla tummarna då att hon ser till att gå i brunst så de kan inseminera snart.

Jag hade oroat mig lite för hur hon skulle bete sig när vi skulle lasta och lämna stallkompisarna men det hade jag inte behövt, hon var hur lugn som helst ja nästan lite ivrig faktiskt. Hon brukar bli lite otrolig när vi lämnar stallet och stänger dörren med kompisarna på insidan men hon brydde sig inte igår, lastningen brukar också va väldigt tvekande jag brukar få hålla emot när hon backat några gånger sen brukar hon nästan hoppa på transporten men igår backa/stannade hon bara en kort stund och sen gick hon lugnt med på utan något som helst stressmoment. Hon var som om vi skulle på löshoppning, enda gångerna hon varit positiv till transporten och lämna kompisarna.
När vi kom fram och lastade av var hon lika lugn som hemma och under resan. Vi fick ställa henne i en box men vi fick lov att byta box då boxgrannen, en stor fux med föl, inte ville ha någon granne. Vår lilla sessa var ju nyfiken på grannen och det blev ju inget bättre av så som sagt boxbyte och hon gick med lika lugnt och installerade sig, det fanns ju mat så helt klart var hon nöjd för det är då det bästa som finns det.

Jag tog kort hemma innan vi åkte och sen tog jag en bild på datorn som är kopplad till transportkameran som ni kan se är hon lugn och fin. Tog inga kort på stuteriet då jag glömde mobilladdaren hemma och min mobil behagade dö när vi kom fram.
Nåja der var lite om detta det nu är det dags att sluta för att börja förbereda skytteträning så till näst gång...

SeYaa!!!


söndag 17 maj 2015

Skyttedebuten - så gick det & ändrade betäckningsplaner

Jaha så var debuten i korthållstävlande gjord.
Jag känner att jag får vara nöjd med mitt första resultat, visst som tränaren säger jag kunde fått till några poäng mer om inte koncentration och ork sjunkit i slutet av mina 60 skott men jaja med träning kan det bara bli bättre. Jag fick ihop 556.7 med tioserier som följer: 91.0, 95.8, 99.6, 90.2, 87.7, 92.4 så som ni ser är serie 4 & 5 de sämsta. Tävlingsplatsen, Götlunda, låg jättefint och solen sken även om det blåste lite. Jag blev lite orolig dock när jag såg skjutvallen, den var ljust grön och jag trodde det skulle bli jobbigt åt ögat men det var tvärtom lättare att fokusera på tavlan, ja förutom när ögat började följa sädesärlorna som trippade omkring framför oss på gräset, de måste varit helt döva för de reagerade inte alls på vårt skjutande.
Så här fin vy hade jag och ni kan se den ena sädesärlan till höger bredvid vindvimpeln längst till höger
Allt som allt med resa, tävling och resultat är jag nöjd. Jag kom 3:a i Dam, okej vi var bara tre men ändå, det var bra musik och trevligt sällskap i bilen och de ansvariga på tävlingsplatsen var jättetrevliga.
Så till det här med betäckningen.
Vi är ju nybörjare och har fullt sjå att förstå allt runt detta och när stuteriet säger att de fixar allt så tror jag ju på det, jag är dock väldigt noga med att dubbelkolla och tur är väl det för jag skulle själv ringa hingsthållare/ägare och boka hingst och ingå avtal. Detta resulterade i att tänkta hingst blev utesluten, det visade sig att hingsten inte längre var godkänd för transportsperma (vilket de glömt uppdatera hemsidan med) och bara hade naturlig betäckning. Med tanke på var vi bor i förhållande till var hingsten står så var det alternativet inte på kartan.
Så det blev till att återigen gå igenom hingstar på hingstkollen och gå igen olika stuteriers hemsidor i jakten på en hingst som vid Blodbanken.nus testparning gav låg inavelskoefficient på fölet. Vi hittade en hingst på ett stuteri där det var fryssperma men inga priser angivna så jag ringde och frågade men den hingsten uteslöts då vi inte skulle ha råd med den. Det som hände vid samtalet var dock att stuteriägaren hade skött om Exans pappa Extrem för många år sen så han kände hennes stam väl och rekommenderade en av sina andra hingstar istället och vid koll mot blodbankens testparning visade det på en jättelåg inavelskoefficient på fölet så det blev bestämt att vi tar honom istället. Ny hingst istället för Gidde Palema blir Sinou Madrik och vi åker till Västerbo stuteri imorgon kväll med vår lilla prinsessa. Nu gäller det bara att hålla tummarna för att hon tar och blir dräktig och att hon får ett friskt fint föl om 11 månader.
Vi, jag och sonen, borstade, putsade och klippte svans idag. Sonen, Alex, och Exan har ett speciellt band, hon litar fullständigt på honom och han får borsta och putsa ansikte och öron utan minsta ryckning från henne, med oss andra är hon mer på sin vakt med ansiktet även om hon blir mer och mer avslappnad. Här lite bilder från putsningen
Nåja hon är inte så bra på att stå modell men vad gör det. Man blir, som ni ser, trött av att putsas och kratsas.

Återkommer när jag har mer att berätta och tills då...
SeYaa!!!






fredag 15 maj 2015

Foto, skytte och betäckning

Ja som ni ser av titeln blir det en salig blandning i dagens inlägg och jag börjar med skytte för att sedan gå vidare med foto och sist betäckning.

Utomhussäsongen för skytte är igång och jag har börjat träna korthåll igen, det gick sisådär på första träningen men nåja för att vara fösta gången ute i år så får det duga.
Häromdagen fick jag också min vapenlicens och kunde hämta mitt nyköpta gevär, det är inget värstinggevär men duger åt mig att ha till att börja med. Jag köpte mig en Anschutz 1903
På lördag gör jag min tävlingsdebut, då skjuter jag 60 ligg i Götlunda. Oj vad jag är nervös men det är väl normalt antar jag. Jag hoppas det går hyfsat i alla fall, att jag skulle skjuta jättebra förväntar jag mig inte även om jag vid första skjutningen med mitt eget gevär ökade min 20skottsserie från första träningen, ökningen är dock inte så speciellt stor men ändå en ökning.

Fotograferingen har legat nere en längre tid då jag inte haft vare sig ork, lust eller tid för att fota. Men under en längre tid nu så har jag börjat titta efter fotomål och ett av målen har varit att fota en svan som häckar i vassen i en sjö i Idkerberget. Jag fotade den och några änder idag men hade otur med vädret, det var alldeles för mycket sol ute, jag fick i alla fall till några bilder som jag anser får duga just nu. Nya får tas senare.
Här är några av dagens foton. Ni får gärna kommentera men då gäller konstruktiv kritik!

Nu över till detta med betäckning.
Jag och min dotter, Sandra, har varmblodet Explosive (kallad Exan) tillsammans, hon är e: Extrem och u: Fidji.
Just nu rids hon inte tyvärr, jag har en arbetsskada i vänster handled och inväntar ny operation (en redan gjord) och Sandra har opererat sitt korsband och har varit under rehab en längre tid, hon har även fått en diagnos på den obotliga skelettsjukdomen Fibrös Dysplasi som har behagat sätta sig bakom vänstra ögat och skapa pålagringar, detta har orsakat mycket smärta och nu även medicinering med en kraftig bromsmedicin som givit en del biverkningar. Allt detta har alltså legat till grund för att vår kära skrutta har gått i hagen och myst en längre tid, hon har inte mått dåligt av att stå tvärtom har hon blivit mycket tryggare och lugnare, hon tycker till och med om att kramas lite försiktigt emellanåt, allt på hennes villkor.
Vi, det vill säga Sandra och jag, har då funderat fram och tillbaka en tid om vi skulle försöka betäcka henne, vi har tänkt både hit och dit vad gäller hingst. Först funderade hon på en dressyrhingst men på grund av sjukdomshistoriken som orsakade att hon inte kunde rida gick hon en nybörjarkurs på Sundbyholms Travet, hon blev travbiten och ska fortsätta till hösten och gå mer travträning så då föll valet på att betäcka med en travhingst och hoppas på ett travämne, Exan själv var enligt det vi förstått inte något stjärnämne själv men hon har fin stam så vem vet.
Vi har ägnat många timmar åt att söka på hingstar och letat på alla möjliga sidor efter information om vad man ska titta på men till slut bestämde Sandra sig för att det vi skulle koncentrera oss på var att få en så låg inavelskoefficient som möjligt på fölet. Vi använde oss av Blodbanken.nu och gjorde avancerad testparning på deras sida med hingstar vi tyckte var intressanta, vi hittade hingstarna på Hingstkollen.se och provade sedan med dem en efter en. Vi är inte gjorda av pengar så vi valde bland de billigare hingstarna. Valet vi slutligen gjorde var Gidde Palema då en parning med honom gav en låg inavelskoefficient på fölet. Sen kom vi till det här med stuteri och det var likadant där, söka info och ringa och prata pris med mera men slutligen föll valet på ett stuteri som ligger nära vårt hem så vi inte behöver ha vår älskade skrutta för långt ifrån oss.
Vi har räknat på Exans brunst och om allt går vägen nu så kommer jag och min gubbe att köra henne till Björkbackens stuteri för betäckning på söndag och när de sedan anser att hon är mottaglig kommer de att inseminera henne och sedan få vi ta hem henne och återkomma för dräktighetskoll på dag 17 och 34. vi kommer naturligtvis att hålla tummarna för att det tar på första försöket då vi anser att det blir för sent att göra om vid nästa brunst, att göra senare innebär ju att fölet blir sent fött och vi vill inte ha en fölning långt in på sommaren. Jag återkommer med mer information om Exan och hennes kommande betäckning och (förhoppningsvis) dräktighet. Tills vidare får ni titta på henne när hon longeras med longeringshjälp för första gången.

 Tills nästa gång SeYaa!!!