söndag 24 februari 2013

En dag i studiernas tecken

Har idag förutom att jag spelat på min nya mobil (det bidde en iphone5) suttit och gjort några av tillämpningsövningarna i kursen Digital bildbehandling samt tittat på lektion 3 som handlade om ljus. Jag är så imponerad av denna form av kurs, där man kan sitta och titta på lektionen på en video vilket gör det otroligt enkelt att föra anteckningar (man kan stoppa och starta som man vill) och stoppa för att prova de olika momenten i programmen.

Jag känner nu när det gäller just denna kurs att jag äntligen är helt i kapp, låg ju efter förut. Jag har hunnit göra tillämpningsövningar och ta bilder som jag testat de olika sakerna på och jag har faktiskt förstått vad jag gör och sett att jag har en enorm nytta av de olika momenten. Jag har också insett fördelarna med att fota i RAW när jag tar bilder som jag vill kunna bildbehandla en del, sportbilder eller bilder som inte kräver så mycket bildbehandling fortsätter jag ta i JPEG.

Tyvärr så ligger jag dock fortfarande efter i kursen Fotografi - Visuell kommunikation. Men då jag ju faktiskt är i fas med Digital bildbehandling finns ju förutsättningen att jag kan ägna en hel helg åt att bara komma ikapp även där - om jag läser i förväg på om det ska tas några bilder i tillämpningsövningarna för då kan jag ju ta de i samma veva som de till Digital bildbehandling.

Som jag skrev tidigare i veckan så var det semester och shopping i fredags och det var ju lite mer stressigt än jag tänkt. Det tog längre tid att lämna sonen hos kusinen, det skulle lastas med saker därifrån  i transporten som vi skulle ha med hem och sen upp till svärmor en snabbsväng för en kopp kaffe. Och med tanke på att vi kom iväg senare än beräknat hemifrån så hann klockan bli en hel del. Nåja det blev en del shopping i alla fall även om det vart lite hastigare än tänkt.

IKEA var ju i alla fall ganska snabbt avklarat då vi visste vad vi skulle ha, det som tog längst tid där var att stå i kö i kassan - 2 kassor öppna en fredagskväll var inte så jättesmart av IKEA enligt oss. Men men vi kom därifrån till slut och kunde fortsätta till MediaMarkt. Vi hittade en diskmaskin som vi ansåg dög åt oss och där priset var enormt överkomligt och sen så köpte ju jag mig då en ny mobil, en Iphone 5 blev det + ett fodral. Det jag glömde köpa dock var skyddsfilm till displayen på telefonen så det får jag göra på måndag =O)  och inte köpte jag nåt nytt kamerastativ heller, jag hittade helt enkelt inget som jag föll för, jag tyckte det var så skrangliga ben på en del och för högt pris på andra så jag letar vidare tills jag hittar ett jag gillar och så länge får det jag har duga.

Nej nu har jag gjort så mycket idag vid datorn så det får räcka. Lite spel på mobilen och lite TV-tittande innan det är dags att sova, imorrn är det öppning på jobbet och sen iväg och hämta son, hälsa på svärmor och shoppa lite med dottern så...

SeYaa!!! //Katta

fredag 22 februari 2013

Semester och shopping på listan

Idag har jag semester, jippie!

Dagen har hittills ägnats åt att släppa ut hästar, mocka stall, ge stallkatten mat, fika med sonen och duscha. Snart bär det av till distriktssköterskan för månadens vägning och sen till stan och hämta sambo för att sedan åka hem och lasta på släpet på bilen och vända fronten mot Västerås och lite shopping.

Fast innan shoppingen börjar ska vi lämna sonen hos sin älskade kusin och önska honom en underbar och rolig långweekend.

På shoppinglistan står idag en diskmaskin, ny mobil och nya sängmadrasser, om det sen råkar slinka med lite annat visar sig i efterhand men det är detta som står med på listan (förutom att jag även vill köpa nytt kamerastativ, beror på prislappen om det slinker med).

Nej nu börjar klockan närma sig att åka och väga sig så...

SeYaa!!! //Katta

onsdag 20 februari 2013

En dag i vabbens tecken

Fortfarande hemma och vabbar.

Idag har jag spelat BarnMonopol med sonen, har jag gjort varje dag den här veckan men inte nämnt det förut. Han vann!
Igår vann vi varsin gång och i förrgår vann vi också varsin gång. Får se om vi spelar en omgång till senare idag.



I förrgår spelade vi även BarnAlfapet och det var roligt, han är väldigt duktig på ord min lille kille märks att han läser mycket.

Jag har idag också suttit och tittat på när han bakade en sockerkaka, den var väldigt god kan jag meddela efter att ha fått smaka. Mmmmm varm sockerkaka och kall mjölk, namnam.

Vi var nyss ut och fixade lite i stallet också, han tog ner hö och jag bytte vatten åt hästarna och mockade en box. Han är mycket piggare idag så i morgon bär det av till skola och jobb igen, bara för att vara lediga på fredag =O) jag har tagit semester och ska begära ledigt åt sonen, de har nån aktivitet som han ändå inte får vara med på på grund av hjärnskakningen, ingen gympa och liknande aktivitet denna vecka sa de så.....bäst att lyda. Han missar tyvärr fotbollsträningen också, inte speciellt populärt.

På fredag bär det även av till Västerås för lite shopping =O) måste köpa en ny diskmaskin då den vi har lagt av sedan en vecka tillbaka. Visst går det att handdiska men halååå varför om man kan slippa. Gillar inte att händerna som redan är torra förut känns som torrt papper, nästintill slippapper efter att ha diskat i flera dagar. Nej nu har jag skrivhjälp bredvid mig så jag slutar för idag.

SeYaa!!! //Katta

 

tisdag 19 februari 2013

Hemma och vabbar...

Jahapp, man är hemma och vabbar sen förmiddagen igår. Sonen fick ju lättare hjärnskakning i torsdags och vi var till vårdcentralen och folktandvården eftersom det även var lösa tänder. Sambon var hemma med honom resten av torsdagen eftersom han kom till vårdcentralen och mötte upp och tog honom till folktandvården medan jag åkte tillbaka till jobbet och tackade min helt underbara kollega för lånet av bilen, hade ju ingen egen då dottern skjutsat mig till jobbet och tagit min.

Så igår åkte jag till jobbet och sonen gick till skolan, vid ca. klockan kvart i elva på förmiddagen dök han upp nere hos mig på jobbet och ville åka hem med en väldig huvudvärk så här sitter jag nu och vabbar. Blir även hemma imorgon för säkerhets skull. Han har inte mått så bra i skallen de här dagarna, ögonen har avslöjat honom OCH att han bett mamma läsa sagor mitt på dagen =O) inte vill han ligga på soffan och lyssna på sagor mitt på dagen i vanliga fall inte, men men när man mår dåligt är det nog en bra ursäkt för att få vila.

I övrigt är jag rastlös! Jag har fotat lite men inte funnit ro att sitta med studierna. Dock har jag börjat läsa en bok och har läst ca 2 tredjedelar och börjar känna slutet närma sig. Boken heter Mörk Jord av Belinda Bauer och jag måste säga att jag först trodde att det skulle vara en vanlig deckartyp men den här boken har verkligen tagit mig med överraskning, den är jättebra så det är inte något negativt men jag måste lägga ifrån mig boken emellanåt och vila ifrån den och det är jag inte van, jag brukar ju knappt kunna sluta läsa förrän böckerna är slut. Men ämnet i boken gör att man måste vila sin "normala" hjärna från hemskheterna i boken, den mentala hemskheten skulle jag beskriva det som. Vill ni veta mer om boken tycker jag att ni ska läsa den men jag kan säga så mycket som att det är inte bara mord man bearbetar när man läser utan sina egna värderingar också, värderingar över vad som är normalt mänskligt beteende. LÄS boken!!!
Nåja det var lite om min/mina dagar det. Hoppas ni har toppendagar allihop.

SeYaa!!! //Katta

lördag 16 februari 2013

Börjar komma ikapp med Digital bildbehandling

Som jag tidigare skrivit har jag ju av olika anledningar halkat efter lite med lektionandet på kursen Digital bildbehandling. En anledning till att jag inte hade så bråttom att börja se lektionsvideorna var att jag inte skaffat Photoshop CS6 men det har jag ju som jag skrev i går nu gjort så nu kan jag öva på det som tas upp i kursen.

Men nu är jag i alla fall igång med lärandet. Igår tittade jag, som jag skrev då, på lektion 1 som handlade om bild- och datorprogram, en väldigt intressant lektion. Efter den titten började jag redigera min pionbild och fick bort flugan, tanken är att jag ska fortsätta redigera bilden men efter att idag sett lektion 2 så finns en viss frustration, återkommer till det senare.

Nåja eftersom det inte blev någon tripp till MediaMarkt så tog jag tillfället i akt att fortsätta min ambition att komma ikapp i kursen så jag tittade på lektion 2 som handlade om RAW. Den här lektionen var väldigt intressant och gav mig en förståelse till inställningen på kameran att spara i RAW, hade den inställningen i början att kameran skulle spara i både RAW och JPEG men tog bort RAW eftersom jag inte förstod det. Men nu ska den inställningen tillbaka i kameran och bildbehandlandet ta fart på allvar =O)

Som jag nämde tidigare i inlägget så har en viss frustration infunnit sig vad gäller min pionbild. Jag kan nu tänka "Varför i fridens dar har jag inte sparat i RAW för? Då hade den ju kunnat bli än bättre ju?". Men det är bara att gilla läget och göra så gott det går och sen göra bättre nästa gång.
 
Den andra kursen Fotografi - Visuell Kommunikation har jag ju också halkat efter med men den får jag välja en annan dag att komma ifatt med, där är jag i alla fall igång med tittande på lektionerna, eller ja jag har lyckats göra första lektionen och lägga ut kommentarer på PingPong, alltid något ;0)

Ska försöka ta mig tid att fota lite framöver också, en del fotande är ju uppgifter i kursen men också börja ta bilder mer regelbundet och bli riktig vän med kameran. En ambition jag fick direkt efter kursstart, efter att ha läst några kommentarer från kurskamrater på PingPong, var att ta en bild varje dag och eventuellt starta en fotoblogg MEN på grund av olika omständigheter så har det inte blivit av. Kanske kan jag få ork och tid att ta upp den ambitionen igen framöver när det finns ork över efter jobbet.

Nej det får nog räcka för idag så ha en skön kväll och kanske blir det några bra låter på Melodifestivalen ikväll. Skämt åsido ~ ha en skön kväll allihop!!

SeYaa!!! //Katta

fredag 15 februari 2013

Vabbat och studerat

Varit hemma med sonen som lyckades få lättare hjärnskakning och sprucken överläpp igår morse på skolan. Inte roligt för honom inte ~ inget spelande, inget TV-tittande. Han har verkligen tyckt att dagen varit botten och fast han normalt älskar att läsa så nej inte idag inte när det var det han fick göra.

När jag ändå var hemma passade jag efter att ha spelat Alfapet med sonen på att sätta mig med studierna, som jag ligger efter med på grund av att jag varit så slut när jag kommit hem från jobbet att jag inte orkat och helgerna har fyllts med annat sedan kurserna startade, eller ja den ena kursen har jag hunnit med en lektion på tidigare men nu så var det dags för nästa kurs ~ Digital bildbehandling. Jag har nu köpt mig program i alla fall, eller ja jag prenumererar på Adobe-programmen, som student blev det faktiskt inte så dyrt per månad.

Jag har efter att ha sett första lektionen redigerat lite på min pionbild, är inte klar än men har lyckats få bort flugan i alla fall. Jag tror att om jag bara kan se till att ta mig ork och tid och komma igång ordentligt med studierna så kommer dessa kurser vara bland det bästa jag läst på länge. Fast lektionsfilmen var över 100 minuter lång och det blev en hel del avbrott såsom laga lunch åt sonen och dotterns pojkvän, ätit och pysslat om sonen lite så tycker jag att det var väldigt intressant lektion som gav en hel del och den kändes inte så lång. Jag fattade ju en del av PS (Photoshop) redan innan kursen och nu med den nyinhämtade kunskapen så blev det genast lite bättre, jag lyckades ju som sagt få bort flugan =O)

Jag kommer fortsätta redigera min pionbild och sen kommer jag att lägga in den här och be er kommentera vad som blev lyckat och vad som blev mindre lyckat, om orginalet eller den redigerade kopian är bäst. Hoppas ni antar den utmaningen och hjälper mig utvecklas som bildbehandlare.

Vår diskmaskin gick sönder häromdagen, den bestämde sig för att sluta värma vattnet och diska i kallt vet ju alla att det inte blir direkt rent av. Det var tänkt att vi skulle dra till MediaMarkt i morgon, lördag, och köpa en ny men sen blev det ändrade planer, vi ska ju ändå till Hallsta och Västerås på fredag så vi får helt enkelt handdiska tills dess. Men herrejisstanes vad disk det blir på en gång ~ gubben diskade allt som var i diskmaskinen igår, alltså det som var i när den la av och sen torkade vi tillsammans, korgen från diskmaskinen fick ett nytt användningsområde nämligen diskställ, och idag på eftermiddagen (vid paus från kursen) så diskade jag upp disken från igår kväll, frukosten och lunchen och herreduminje vad disk man kan dra ner. Okej vi är +en person nu men ändå, tänk vad skönt det är ändå med diskmaskin som sköter hela baletten åt en, för mina händer är ganska så fnöskiga vid det här laget, har torr hud i vanliga fall men nu är de än torrare. Nåja, har man klarat det förut så går det väl en vecka nu också.

Nej nu har jag ont i skallen och tycker det räcker med datorer för idag så nattinatti.

SeYaa!! //Katta