lördag 29 december 2012

datorjobb...

Idag har jag ägnat mig åt att:
* I flera timmar gå igenom varenda CD-skiva i jakten på installionscd:n till kameraprogrammet ~ har ännu inte hittat rätt. Hittade den engelska versionen men då jag installerat den svenska vill inte min sk-tdator gå med på att installera över gamla filer med den engelska. Saken än den att jag inte kommer åt programmet då datorn är omblåst sedan installationen gjordes, så programmet finns men finns inte ~ grrrrr.

* Har sedan suttit och rensat C-disken på bilder och dokument, både egna och barnens och sambons. Suck! Varför envisas vi med att spara på C-disken när vi kunnat spara direkt på den externa hårddisken??? För att vi är lata och knäppa. Det kostar ju bara onödigt extra arbete när jag måste blåsa om datorn. SUCK igen!

*  Ska blåsa om datorn bara sambon kommit in och kollat vad han behöver ha kvar av mailen. Förhoppningsvis försvinner det irriterande omdirigerandet och öppnandet av nytt fönster när vi blåser om datorn.

* Har faktiskt även tagit lite kort. Var ut och tog kort på Kalle med "släde" när Sandra och Sebastian kom tillbaka från sin tur ute med honom. Han lever verkligen upp när han får dra vår älskade lilla ponnyn. Det var när jag skulle tömma kameran som jag fick nog av datorns dumma beteende och bestämde mig för att nu blåser vi om skiten istället för att leta efter fel i registret.

Nej, nu har jag tröttnat på att stänga ner fönstret som datorn envisas med att öppna över det jag håller på med så jag får skriva mer när datorn väl är ominstallerad och klar. SeYaa!!! //Katta

Ni kan läsa om våra hästar på:
http://shibasaxhyttan.blogg.se/
http://stallrisgarden.blogg.se/

fredag 28 december 2012

mellandagsjobbat & lite projekttänk...

Så har man lite semester då, långledig den här gången, börjar jobba igen den 7:e januari.

Jobbade igår dock, hade öppningspass så jag började kl. 6.30 och slutade kl. 14.30. Vi hade tre barn på hela dagen så det blev en låååång dag, konstigt ändå hur det är ~ när det är många barn känns det som om tiden går upp i rök, men när det är få så går det hur långsamt som helst. Nåja de barnen hade ju personaltäthet i alla fall, vi var två pedagoger på tre barn =O)

Jag passade på, när det var så lugnt, att skriva ut från våra barns projekt till dokumentation i alla fall, så nu kan vi starta upp nya terminen med att prata om projekten med barnen, pedagogisk dokumentation när det är som bäst, det är så härligt att höra hur barnen tänker och resonerar för för det mesta är det inte alls som vi vuxna tror. Ska bli kul att se vart det leder härnäst i projekten.
Någon som har några idéer man kan ge som förslag till barnen vad gäller bilverkstad och Spiderman??
Men bara som förslag om de behöver en liten knuff! För det är ju faktiskt deras intresse som styr vägen för projektet. Jag har en del förslag som jag kommit på mitt i natten och som jag diskuterat med min likatänkande kollega som även hon tänkt på en del samma som jag. Det som definitivt tar start i alla projekt från terminsstart är att det ska bli mer av barnens fotograferande i projekten, det de anser viktigt att fota i projekten är det ju lättast att de själva fotar och berättar om för oss. Borde vara självklarheter men är ändå inte vardag hos oss ännu, men vi är på väg dit i alla fall.

Tänk vad mycket enklare det vore just när det gäller att blanda in barnen mer i projektens dokumentation om vi inte oroade oss för ekonomiska bitar hela tiden. För det är ju så att om barnen har exempelvis kameran så finns ju risken att den går sönder och då måste vi köpa en ny och det anser vi för det mesta att "det har vi inte råd med" och så gör vi istället för att släppa in barnen som oftast kan tekniken mycket bättre än oss vuxna pedagoger. Nej jag ska försöka slänga sådana tankar i sopkorgen nästa år och verkligen njuta av att få ta del av barnens idéer och se det de vill att vi ska se i deras projekt. Jag skriver försöka slänga för att säga att jag ska göra det fullt ut är att lova för mycket för hur det än är så är jag även ekonom i botten och hur jag än försöker så tänker jag både som pedagog och ekonom.

Nej nu ska jag gå och se om dottern får till någon kladdkaka, hon är en rackare på att baka och jag äter alltid för mycket men men det är det värt =O)

SeYaa!! //Katta

onsdag 26 december 2012

Så var julen slut för denna gång

Jaha så har man klarat av julen även i år då.

Det var ganska "som vanligt" även i år. Iväg och julshoppa i sista minuten med dottern. Även i år drog vi till Örebro den 23:e december men i år hittade jag inte mycket alls, nästintill inget av listan blev shoppat.

Nej nästa år ska jag nog dra till Västerås istället och varför frångå en invand tradition det får bli i sista stund då också =O)  förhoppningsvis kommer dottern hem så vi kan åka tillsammans även då.

Hur har julen varit då? Jotack ganska lik andra år det vill säga trevlig. Vi firade julafton hos svåger och hans familj samt svärmor och det var trevligt. Sen kom Sandras pojkvän på juldagen och det är ju trevligt. Idag är det annandag jul och vi har inte gjort så mycket överhuvudtaget, jag bakade bullar och de andra roade sig på sitt vis ~ Alex (sonen) spelade spel, älsklingen tittade på junior VM på tv och dotter hängde med pojkvännen sen har vi ätit och nu är vi åter inne på olika sätt att roa oss.

Imorgon är det till att upp tidigt och jobba en dag och sen är det semester i flera dagar mmmmm ljuvligt.

Nyårsafton ska vi hem till min mamma och träffa broder med familj och äta och ha det gôtt. Ska bli trevligt och kul, tycker om att få träffa broder men det blir inte så ofta tyvärr eftersom han bor i Jonsered.

Livet med hästarna då, jo det är bra. Varmblodet är en rackare på att skita dock och den boxen är inte rolig att mocka, pust, men hon är en riktig goding till häst så det är värt det. Lillflisan Shiba är ... ja hon är ett föl och hon är hur go som helst, väldigt orädd och kan nog bli en riktigt bra häst som vuxen, hoppas hon är lika orädd och stabil den dagen vi ska köra och rida in henne. Kalle då ~ jo han är sig lik, han vill sova länge, ha lugn och ro och blir irriterad på flickorna när de envisas med att gå upp tidigt och föra väsen. Ikväll hade flickorna roat sig med att dra ur hagen, som tur var in i skogshagen och vad gjorde Kalle då? Jo han gick kvar i ordinarie hage och åt och tittade på flickorna som om de var tokiga.

Nåja det var lite om ditt och datt. Min dator krånglar, har nåt skit som startar en sida där det står HP we´re very sorry bla bla bla och den öppnar en ny sida över den jag är på så nu ska jag sätta mig och söka i registret efter den f-bannade funktionen. Så SeYaa!! //Katta

torsdag 20 december 2012

Företag och föräldrar/privatpersoner i Grangärdebygden

Jaha då var det inlägget med reklamen då. Är ni nyfikna nu på varför jag gör ett sånt konstigt inlägg??

Jag vill med detta inlägg å min arbetsplats (Nyhammars Förskola) vägnar tacka företag och föräldrar/privatpersoner för att de finns och ställer upp på oss som de gör.
Vi är en bättre plats tack vare er!

De jag vill tacka är:
Log Max ~ för bland annat allt skrotmaterial som vi skapar med samt lastpallar som vi använder som bland annat snickarbänkar
Grangärde Musteri, Tillmans ~ för bland annat stora tunnor som vi kan samla vatten i för lek och upptäckande
ICA Grangärde och COOP Nyhammar ~ som alltid ställer upp när vi behöver få lite gott till våra olika arrangemang
Gästis Grangärde ~ för bland annat frukt till våra arrangemang
Nauclérs Byggservice AB ~ för snickerimaterial
Grangärde Bygg & Timmerhus, Anders & Ingemar Henriksson ~ för våra fantastiska stockmöbler
Grangärde Fiske, Ingegerd Höök ~ för bland annat korv & korvbröd

Sen vill jag också passa på att tacka alla härliga föräldrar och andra privatpersoner som ställer upp och hjälper till så vår förskola blir en plats för lustfyllt lärande.


//Katta á Nyhammars Förskolas vägnar

Livet går vidare och lackar mot jul

Hej allihop!
Det var ett tag sen jag var in och skrev här på bloggen men men nu är jag i alla fall in, fast idag kommer det bli två olika inlägg för jag har tänkt skriva ett om mig och livet och sen ett där jag gör reklam för företag från bygden. Varför det undrar ni säkert men då får ni allt ta och läsa för att få veta ;)

Nåja men först om mig då alltså och vad som hänt sen sist.

Ja sist ja, då klagade jag rejält på min hosta och på läkaren jag träffat. Hur har det gått då med hosta och medicinering och allt? Ja vi kan börja med medicineringen ~ jaks och usch för den. Jag fick rejäla biverkningar kan jag säga. Jag hade huvudvärk så jag trodde skallen skulle explodera, var supertrött och kände mig som i ett vakuum, vilket antagligen berodde på morfinet i hostmedicinen eftersom jag är överkänslig mot morfin, jag hade ett uruselt humör och svårt att styra mitt humör så det var en fruktansvärd upplevelse som inte ens resulterade i att jag blev frisk. Det hela slutade med att min kropp sa ifrån, jag vaknade en morgon och hade så ont i huvudet så jag spydde när jag pratade och av andra ljud (andra som pratade eller höga ljud) så det blev till att stanna hemma sjuk, och det har man ju verkligen råd med för det är så billigt och bra. Det enda jag var upp och var vaken den dagen var för att svara i telefon, vilket resulterade i att jag kräktes, och för att äta väldigt små portioner så att kroppen fick energi. Jag slutade ta hostmedicinen men dagen efter fortsatte jag med antibiotikan, mitt dumma nöt, det visade sig att det var den jag fick sån huvudvärk av och att det i bipacksedeln, som jag inte läst förrän då, stog om att en del i sällsynta fall får extremt förhöjt tryck i huvudet, mmmmmmm kul ska vara jag till det att vara en av de sällsynta.

Nåja nu har jag varit tillbaka till vårdcentralen och träffat en annan läkare, en vettig och trevlig sådan som kunde förklara vad han menade. Det är då alltså min astma som hoppat igång rejält igen och nu medicinerar jag morgon, lunch och kväll med astmamedicin i ett par veckor och sen ska jag börja äta allergimedicin ett par veckor också, sen ska jag då förhoppningsvis vara bra igen. Vi får väl se då om det blir så, jag är i alla fall bättre och hostar inte lika mycket eller ja hostar gör jag men inte lika illa.

Trevligare saker som hänt är att jag till slut fick reda på min löneförhöjning, den var ju ett riktigt skämt enligt mig, vi var flera som fick exakt samma höjning. Hur individuellt är det då? Jag tycker man kan lägga ner det här med individuell lönesättning för det fungerar inte i praktiken. Det trevliga med det hela är ju att jag i alla fall fick löneförhöjning och att det blir extra cash till julshoppingen.

Jag har också fått besked att jag kommit in på två av de tre högskolekurser jag sökte och idag kom tre av de böcker som jag ska använda. Jag har inte börjat titta i dem ännu men är riktigt tarv så jag kommer säkerligen göra det ikväll. Förhoppningsvis blir jag en bättre fotograf och fotoredigerare efter dessa kurser. Programmen då kanske ni undrar med tanke på att jag skrev att jag inte visste hur jag skulle lösa det ekonomiskt men jag har en plan nu i alla fall, det ena programmet Lightroom 4 kommer jag att köpa och det andra kommer jag att kolla om jag kan köpa/prenumerera på som student, det blir i det fall jag blir godkänd som student av Adobe ett programpaket med flera av deras program däribland det jag behöver ha vilket inte blir Photoshop CS5 utan Photoshop CS6 eftersom CS5 är ute.

Oh herregud vad svårt det blev att sitta och skriva, koncentrationsproblem, när barnen började spela Wii bakom ryggen på mig. Jag lägger ner detta inlägg för tillfället och återkommer en annan dag =O)

Glöm inte läsa nästa inlägg med min företagsreklam ;O)

SeYaa!! //Katta

måndag 3 december 2012

Trött på förkylning

Jag är så trött på att hosta och hacka!

Jag och en kollega konstaterade idag när vi åkte hem från avdelningsmötet att vi nu varit hostiga och hackiga i 10 veckor. Jag hostar så jag nästan svimmar av, det liksom bara susar och jorden gungar när jag får en hostattack och jag måste sätta mig ner, på golvet eller en stol eller vad som finns närmast när allt snurrar iväg. Det har då alltså gått så lång tid och inte gett sig och nu är jag så trött på det.

Var till läkare förra veckan och det var ingen rolig upplevelse för en som har fobi för läkare och sjukhus och allt som hör därtill.

Hela besöket blev för mig en otäck upplevelse där jag helt plötsligt var tillbaka till att inte klara av att lyssna, ta in och förstå det läkaren säger och samtidigt svara på frågor som ställs. USCH flera år tillbaka i utvecklingen kändes det som. Jag mådde dåligt innan men under besöket blev det värre. 

Alltså för en som mig är det verkligen otäckt när läkaren frågar mig vilka prover jag vill att de ska ta och senare frågar vad jag vill ha för medicin. Halåååå det är ju inte jag som är läkare jag vill bara bli frisk. Jag var så upprörd och hade så svårt för att höra vad han sa, inte bara av min fobi utan för att han var väldigt otydlig i sitt tal, så jag bara svamlade när han pratade om astma, jag bara svarade 
- Jag är förkyld och hostar och har tungt att andas. Jag vill bli frisk nu, det är inte astma
och det jag tror, nu i efterhand, är att han frågade om jag hade astma och det har jag ju, det var ju därför jag fick lov att sluta röka för 20+ år sedan ~ sluta röka eller sluta leva var valet då och jag valde att leva.

Nåja, jag fick både stark hostmedicin, antibiotika och betapredtabletter men inte har jag då blivit frisk än inte och hostar gör jag fast jag tar hostmedicin. Det enda som varit lite bättre är att det varit lite lättare att andas en stund efter att jag tagit betapredden men sen har det blivit lika jobbigt igen.

Nej fy sjutton för det här hostandet och eländet och nu även mitt rackarns gnäll. Det finns de som har det värre även om det inte känns så just nu. Det måste ju ge sig till slut eller så får jag söka läkare igen och då min egen läkare och inte någon otäck ersättare.

Tills nästa gång jag orkar ut och skriva eller gnälla. SeYaa!!! //Katta